Start-up en de optelsom van een business angel

Kantoor
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Business angels zijn een belangrijke toevoeging voor het start-up ecosysteem. Eind januari gaf Leon Klinkers van Brightlands Innovation Factory (BIF) een inkijkje van zijn technisch ontwikkellandschap. Een zogenaamde broedplaats, rondom 5 campussen in het zuiden van Nederland. Met studiespecialisaties testen en voeren er jonge innovators hun kennis door. Broedplaatsen bestaan overal in Nederland. Zo ook in Utrecht, waar Dutch Game Garden (DGG) gastheer was van de StartupDelta Expertsessie.

Voordeel

Klinkers deed een oproep tot meer samenwerken tussen start-ups met dezelfde studiediscipline. “Zo kunnen ze elkaar inspireren en verder helpen. Omdat de jonge ontwikkelaars dezelfde achtergrond meebrengen, begrijpen ze elkaar en ontstaat samenwerkingsvoordeel.” Hij beloofde ‘gamers’ van BIF naar Utrecht te laten bewegen. “Andersom zijn start-ups gespecialiseerd in bijvoorbeeld vaste stoffen weer welkom in Limburg”, zei Klinkers.

Omslag

Succesvolle start-ups hebben ook behoefte aan groeigeld. De funding daarvoor is niet eenvoudig. Nederlandse investeerders hebben vaak een houding van ‘eerst zien en dan geloven’. Die houding verandert wanneer een young company zich meldt met een aantoonbare omzet die veelbelovend is. Een venture capitalfonds komt dan graag in beweging als de voortekenen gunstig zijn. Het fonds hijst de bewezen uitvinding op naar het niveau kandidaat Scale-up. Om tot het veelbelovende omslagmoment te komen, is wel eerst het geld nodig om voort te bewegen. Business angels weten nog altijd wat nodig is om de gang er in te krijgen. Die loodst de start-up met geld, netwerk en kennis door een levendige groeifase.

Rolmodel

In Finland gebeurt dit op een veel grotere schaal dan in Nederland. Met minder inwoners dan in Nederland, wel meer deals met business angels. Welk goed voorbeeld uit het Scandinavische land sluit aan bij onze broedplaatsen? De Finse business angel of the Year 2014 Jari Ovaskainen is zeer inspirerend voor anderen. Hij ging onbevangen op weg naar nieuwe mogelijke groeisectoren, zoals bijvoorbeeld gaming. In Finland leidde dat vooral tot grote economische voordelen en een nationale trots. Een rolmodel is belangrijk om successen te delen. Daardoor slaan nut en noodzaak sneller aan.

Optelsom

De uitdaging van de business angel ligt voor een groot deel in coaching. En blij worden van de ervaring die de angel verzilvert binnen het vooral ondernemende start-up team. De inbreng beperkt zich niet tot investeren alleen. Juist de passie voor het ondernemerschap geeft de doorslag. Met het extra geld geeft de business angel ruimte voor ontwikkeling aan de start-up. Een kloppende optelsom om in een start-up te stappen.

Jouw opties als start-up

Deze blog verscheen eerder op de blog van Paul van Eijck.

Ontdek meer blogs

Contact

Adres:
Postbus 40161, 8004 DD Zwolle

Telefoon: 
038 – 4671588

Email: 
info@mkbkredietcoach.nl

Over MKB-bedrijfscoach

MKB-bedrijfscoach helpt je jouw positie als accountant te versterken. Bied meer waarde aan jouw klant door middel van consultancy, onze trainingen en tools.

Volg ons via social media