MKB-expertisecentrum

Het expertisecentrum voor accountants, mkb-adviseurs en financial professionals die te maken hebben met ondernemingsvraagstukken als toekomstbestendigheid, levensvatbaarheid, herstructureren, reorganiseren en begeleiden van transities, juridische support en ondersteuning bij financieringen.

Uitdagingen voor ondernemers

Ondernemers in het mkb hebben te maken met uitdagingen. Een deel van de ondernemers zal de komende jaren de nodige liquiditeiten opzij moeten zetten voor het terugbetalen van Coronaschulden aan de Belastingdienst, het UWV, de RVO of andere schuldeisers. 

De komende jaren krijgen ondernemers, in meer of mindere mate te make met een transitie van hun business- en verdienmodellen op het terrein van:

 1. Digitalisering
 2. Duurzaamheid
 3. Arbeidsmarkt
 4. Financiering 

Zowel voor de Coronaschuldenproblematiek als de transities geldt dat ondernemers te maken krijgen met vraagstukken die levensvatbaarheid en de continuïteit van de onderneming raken. Daarbij kan de ondernemer en zijn adviseur behoefte hebben aan specialisten die de ondernemer ondersteunen bij:

 1. Het herstructureren van de schulden
 2. Het reorganiseren van de onderneming
 3. Het begeleiden bij de noodzakelijke transities 

Waarom MKB-expertisecentrum

Wij ondersteunen accountants, mkb-adviseurs en financial professionals bij hun behoefte aan expertise op het terrein van zorgplicht, toekomstbestendigheid, levensvatbaarheid, herstructureren, reorganiseren en begeleiden van transities alsmede juridische support en ondersteuning bij financieringen.

Wie kan bij ons terecht

 1. Accountants, mkb-adviseurs en financial professionals die zelf in de ‘lead’ willen blijven en behoefte hebben aan externe ondersteuning bij deze vraagstukken.
 2. Accountants, mkb-adviseurs en financial professionals die deze werkzaamheden willen uitbesteden, maar wel de sparringpartner van de ondernemer willen blijven.

Wat is MKB-expertisecentrum  

Een netwerk van experts die accountants, mkb-adviseurs en andere financial professionals ondersteunt bij het geven van advies over ondernemingsvraagstukken.

Waarvoor kan je terecht

Ondersteuning voor de adviseur bij de begeleiding van ondernemers op navolgende terreinen: 

 1. Ondernemingsrecht 
 2. Insolventierecht
 3. Het waarderen van ondernemingen
 4. Het herstructuren van schulden
 5. Het saneren ondenemingen
 6. Mediation
 7. Business Intelligence inclusief omzet- en kostenanalyses
 8. Transities van business- en verdienmodellen
 9. Mentale- en gedragskundige vraagstukken in het ondernemerschap
 10. Het (her) financieren van ondernemingen
 11. Vraagstukken op het terrein van ESG en duurzaamheid

NEEM CONTACT MET ONS OP

Ontmoet onze experts

Benne van Leeuwen – VLDW Advocaten

Ik mag al 35 jaar het mooie vak van advocaat en curator uitoefenen, waardoor ik veel ervaring heb in ondernemingsrechtelijke vraagstukken en de specifieke aspecten van de herstructurerings- en overnamepraktijk. Mijn focus is van aanvang af gericht geweest op het MKB, meer in in het bijzonder het Ondernemingsrecht. Daarnaast heb ik mij verder kunnen specialiseren in het faillissementsrecht via onder andere de Insolad-opleiding, waar financiële economie weer een serieus onderdeel van is en de leergang Herstructureringsdeskundige. Naast mijn eigen specialisatie  kan je mij benaderen als aanspreekpunt voor de andere rechtsgebieden binnen VLDW Advocaten

Bij alles heb ik geleerd in de schoenen van de ander te gaan staan. Kansen onderkennen juist daar waar het moeilijk is. Conflicten tussen aandeelhouders en de zakelijke echtscheiding, maar ook spanningen bij M&A, herstructurering en faillissementen vragen steeds om een creatieve en analytische benadering, nuchter en zakelijk. Die kenmerken heb ik in de loop van de tijd steeds meer ontwikkeld. Ook door het volgen van een opleiding tot mediator en arbiter.

Arjaan van den Berg – Insolvensys

‘Met het ontwikkelen van Restruction – een minnelijk akkoord samenstel applicatie – heb ik al mijn kennis en vaardigheden kunnen samenbrengen. Een WHOA-akkoordprocedure is een complex samenspel van partijen uit de juridische en financiële praktijk, waarbij diepgaande kennis van het insolventierecht en corporate finance onmisbaar zijn. Het verbinden van deze expertises heeft geresulteerd in een begeleidingsinstrument, waarmee op efficiënte wijze een gelegitimeerd akkoord aan de rechtbank voorgelegd kan worden. 

Jan Wietsma – MKB-kredietcoach

Ik ben tientallen jaren actief binnen de accountancy en ken de ins- en outs van de accountancybranche. Daarnaast begeleid ik zowel accountants, mkb-adviseurs als ondernemers. Sinds twee jaar ben ik ook gespecialiseerd WHOA deskundige naast mijn activiteiten als en adviseur strategie en financiën.

Als ondernemer coach ik ondernemers bij vraagstukken over ondernemerschap, strategie, organisatie, innovatie, groei en financiering. Hierbij breng ik belangen van diverse stakeholders bijeen en zet dit om in resultaat. Ik inspireer, ben creatief en weet mensen in beweging te krijgen. Mijn specialisme is het oplossen van conflicten en herstructureringssituaties waarbij financiën een grote rol spelen. Denk aan maatschapsconflicten, bijzonder beheer situaties of een geschil over de uitwerking van een overeenkomst.

 

Ben je geïnteresseerd om toe te treden als expert, neem dan contact op met Bert Duurland.