Kan jouw onderneming tegen een stootje?

Hamer met bijl
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Als je dit leest, voel jij je wellicht zo fris als een hoentje en zie je de toekomst zonnig tegemoet. Het kan ook zijn dat je je niet helemaal fit voelt en dat je de toekomst minder rooskleurig tegemoet ziet. In beide gevallen blijft de vraag staan of jouw onderneming en jijzelf tegen een stootje kunnen? Wellicht zeg je nu volmondig: “ja, mijn bedrijf kan tegen een stootje”. Het kan ook zijn dan je aarzelt.

Hoe dan ook. De praktijk leert dat meer dan de helft van de ondernemers te weinig oog heeft voor zijn toekomstige financiën. Waardoor er problemen ontstaan in geval een tegenslag of calamiteit. Daarnaast hebben ondernemers vaak een te lage financiële buffer om zorgeloos van hun oude dag te genieten. Kortom een dreigend financieel tekort zorgt bij veel ondernemers voor de nodige kopzorgen.

Bedenk dat het niet nodig is om die zorgen te hebben. Als je als ondernemer regelmatig stilstaat bij je financiële toekomst, zal je merken dat je er ook meer grip op krijgt en je minder (snel) zorgen hoeft te maken.

Wil je weten of hoe financieel robuust jij ervoor staat? Beantwoord dan de onderstaande vragen:

1.Ik heb kennis van de pensioenregeling voor ondernemersJa/Nee
2.Als ik geld tekort kom voor mijn onderneming weet ik waar ik moet zijnJa/Nee
3.Ik heb het afgelopen jaar de rekening-courant limiet bij mijn bank niet overschredenJa/Nee
4.Ik heb het afgelopen jaar mijn rente- en aflossingsverplichtingen en belastingen op tijd betaaldJa/Nee
5.Als ik ziek wordt of een ongeluk krijg dan heb ik voldoende middelen om ieder geval drie maanden vooruit te
kunnen.
Ja/Nee
6.Mijn eventuele debiteurenvorderingen zijn niet ouder dan 60 dagenJa/Nee
7.Ik weet wat de ontwikkelingen in mijn markt- en branche zijn en spring daar tijdig op in.Ja/Nee
8.Ik heb de impact van robotisering en digitalisering voor mijn bedrijf in kaart gebrachtJa/Nee
9.Ik ga iedere dag met plezier aan de slagJa/Nee
10.Over mijn personeel hoef ik mij geen zorgen te morgenJa/Nee

Als je 9 of meer keer ja hebt gescoord dan heb je voldoende grip op je onderneming en de financiële robuustheid daarvan. Scoor je tussen 7 en 8 keer een ja dan ben jij je voldoende bewust van de risico’s die je loopt als het eens wat minder gaat. Scoor je 6 keer of minder een ja, dan bevind jij je in de gevarenzone en loop je het risico dat je bij tegenslag of een calamiteit in de financiële problemen komt met alle gevolgen van dien.

Voorkomen is belangrijker dan genezen, dus bespreek de borging van jouw financiële robuustheid met jouw MKB-kredietcoach. Zo kan hij jouw helpen met het opstellen van een noodplan indien zich een onvoorziene calamiteit voordoet.

Ontdek meer blogs

Contact

Adres:
Postbus 40161, 8004 DD Zwolle

Telefoon: 
038 – 4671588

Email: 
info@mkbkredietcoach.nl

Over MKB-bedrijfscoach

MKB-bedrijfscoach helpt je jouw positie als accountant te versterken. Bied meer waarde aan jouw klant door middel van consultancy, onze trainingen en tools.

Volg ons via social media