Over de opleiding
Op 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking getreden. Deze wet biedt ondernemingen met een te hoge schuldenlast de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden een schuldsanering door te voeren en deze door de rechter te laten bekrachtigen, zodat alle schuldeisers hieraan gehouden zijn. Een van de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de WHOA bij het realiseren van een doorstart is de eis dat de onderneming na de schuldsanering weer levensvatbaar is.
Maar de WHOA kan ook worden ingezet voor het realiseren van een liquidatieakkoord. Daarbij is in de wet een belangrijke rol weggelegd voor de herstructureringsdeskundige. De herstructureringsdeskundige is verantwoordelijk voor het herstructureringsplan waaruit enerzijds de levensvatbaarheid van de onderneming blijkt en anderzijds dat er, ondanks de schuldsanering, maximaal is tegemoetgekomen aan de belangen van de schuldeisers.
De WHOA introduceert met de herstructureringsdeskundige een nieuwe professie. Een professie die van wezenlijk belang is om een schuldsanering uiteindelijk tot een goed einde te brengen. De herstructureringsdeskundige wordt door de rechtbank benoemd.
De herstructureringsdeskundige dient niet alleen doeltreffend, objectief en onafhankelijk te zijn. Deze professional is ook een schaap met vijf poten die kennis dient te hebben van:
– Financiën
– Het herstructureren van ondernemingen
– Het ontwikkelen van een levensvatbaarheidsplan
– Waarderen
– De juridische kant van een akkoord
– Het financieren van een akkoord
– Vaardigheden op het terrein van onderhandelen en overtuigen.
Leergang
De leergang Herstructureringsdeskundige mkb biedt de professional die zich als herstructureringsdeskundige wil profileren de noodzakelijke kennis en vaardigheden. Na het volgen van de leergang kan de deelnemer zich in voorkomende gevallen door een rechter laten benoemen als herstructureringsdeskundige.
Instroomniveau
De opleiding is geschikt voor accountants en voor mkb-adviseurs met een financieel juridische achtergrond op hbo-niveau.
Aanmelden kan via het onderstaande formulier!
Praktische informatie
Leergang voorjaar 2022
Hierbij de data van de leergang in het voorjaar 2022. Mail naar info@mkbkredietcoach als je meer wil weten.
Docenten:
Mr. Benne van Leeuwen – insolventieadvocaat, curator, herstructureringsdeskundige
Drs. Arjaan van den Berg waarderingsdeskundige, herstructureringsdeskundige
Niels Leijten – financieringsdeskundige saneren en overbruggen
Jan Wietsma AA – WHOA-deskundige, adviseur strategie en financiën.
Data (voorlopig):
De duur van de leergang is 10 dagdelen en vindt op locatie plaats in de nabijheid van Utrecht. De data en tijdstippen zijn:
- 24 mei 9.45 – 16.45
- 31 mei 9.45 – 16.45
- 7 juni 9.45 – 16.45
- 14 juni 9.45 – 16.45
- 21 juni 9.45 – 16.45
Vergoeding:
De deelnamekosten voor deze leergang zijn € 2.350,00 (excl. btw)
MKB-kredietcoaches en MKB-bedrijfscoaches ontvangen een korting van 15%
Een tweede deelnemer van een kantoor krijgt 15% korting.
Leervorm
De leergang is interactief en wordt in fysiek aangeboden. Gedurende de leergang krijgen de deelnemers de beschikking over software en modellen die het proces van herstructureren ondersteunt.