Vergroot jouw kennis en impact

Een deel van de ondernemers heeft door Corona te maken met problematische schulden. Vaak gaat het om schulden aan de overheid die te maken hebben met het terugbetalen van coronabelastingschulden of te veel ontvangen NOW of TVL. Maar ondernemers kunnen ook door andere oorzaken in de problemen zijn gekomen. Deze ondernemers melden zich vaak bij hun accountant met de vraag of die kan helpen bij het oplossen van het schuldenvraagstuk.

Voor accountants die hun klant hierbij goed willen begeleiden is er de masterclass De rol van de accountant bij het saneren van problematische (corona)schulden

Tijdens deze masterclass leer je:

1. Hoe je als accountant ondernemers met problematische schulden perspectief kunt bieden
  2. Hoe je de levensvatbaarheid van een onderneming vaststelt
  3. Hoe je met een goed plan schuldeisers kunt overtuigen om mee te werken aan een schuldsanering
  4. Met welke juridische en vaktechnische aspecten je als accountant rekening dient te houden
  5. Hoe je effectief kunt onderhandelen met de Belastingdienst, RvO en UWV.

Na afloop kun je ondernemers die zich bij jou melden goed helpen bij het oplossen van een schuldenvraagstuk. De masterclass bestaat uit twee dagdelen

Leergang voorjaar 2023

Hierbij voorinformatie over de leergang in het voorjaar 2023. Mail naar info@mkbkredietcoach als je meer wil weten. Docenten:

Mr. Benne van Leeuwen – insolventieadvocaat, curator, herstructureringsdeskundige
Drs. Arjaan van den Berg waarderingsdeskundige, herstructureringsdeskundige
Jan Wietsma AA – WHOA-deskundige, adviseur strategie en financiën.

Data:
De duur van de leergang is 2 dagdelen en vindt fysiek plaats in regio Utrecht. De data en tijdstippen zijn:

• nog niet bekend

Vergoeding:
De deelnamekosten voor deze leergang zijn indicatief € 545 (excl. btw)

Een tweede deelnemer van een kantoor krijgt 10% korting.

De masterclass is goed voor 6 PE punten.

Inhoud opleiding

Juridische aandachtspunten

Bij het oplossen van het schuldenvraagstuk spelen de nodige juridische aspecten mee. Tijdens dit dagdeel leer je welke van die juridische aspecten relevant zijn als je een ondernemer adviseert over het oplossen van schuldenvraagstuk.

De volgende punten komen aan de orde:

• Wat zijn de wettelijke verplichtingen van een ondernemer met problematische schulden?
  • Wat is het verschil tussen Faillissement, Surseance van betaling en de WHOA en wanneer zet je welk middel in?
  • Wat zijn de juridische aspecten van een schuldsaneringsakkoord?
  • Met welke juridische aspecten moet je als accountant rekening houden?

Oorzakenanalyse en levensvatbaarheid

Het uitvoeren van een goede oorzakenanalyse geeft de ondernemer antwoord op vraag, waardoor deze in de problemen is gekomen. Daarnaast zullen ondernemers en schuldeisers antwoord willen hebben op de vraag of de onderneming levensvatbaar is en welke maatregelen daarvoor nodig zijn. Hoe je dat aanpakt leer je tijdens dit dagdeel

De volgende punten komen aan de orde:

• Het tijdig herkennen van signalen die aangeven dat er problemen zijn
  • De (vaktechnische) onderbouwing van een oorzakenanalyse
  • Het bepalen van de levensvatbaarheid van een onderneming
    • Voor, tijdens en na een schuldsanering
  • Verschillen en overeenkomsten tussen (dis)continuïteit en levensvatbaarheid

Het herstructureringsproces

Het herstructureringsproces gaat over zowel het herstructureren van de onderneming als het herstructureren van de schulden. Tijdens dit dagdeel leer je hoe je bepaald of een herstructurering voldoet aan de financiële randvoorwaarden:

De volgende punten komen aan de orde:

• Hoe bereken je of een doorstart financieel interessant kan zijn?
  • Wat zijn de aandachtspunten bij het bepalen van de reorganisatiewaarde?
  • Hoe bereken je het juiste financiële aanbod voor de verschillende schuldeisers?
  • Wast zijn fiscale aandachtspunten bij het herstructureringsproces?

Hoe bereik je een goed onderhandelingsresultaat?

Of een schuldsaneringsvoorstel goed uitpakt is vaak een kwestie van onderhandelen. Daarbij is het goed om te weten wat de onderhandelingsstrategie is van een schuldeiser is. Tijdens dit dagdeel leer je hoe je als accountant een goed onderhandelingsresultaat voor de ondernemer kunt behalen.

De volgende punten komen aan de orde:

• Hoe bepaal je de juiste onderhandelingsstrategie?
  • Hoe ga je om met lastige schuldeisers?
  • Welke eisen stelt de Belastingdienst op dit moment om te komen tot een schuldsanering en hoe bepaal je welk deel de Belastingdienst minimaal moet krijgen?
  • Hoe trek je de schuldeisers over de streep om akkoord te gaan?

Aanmelding Masterclass De rol van de accountant bij het saneren van problematische (corona) schulden
Akkoord *

Adres:
Postbus 40161, 8004 DD Zwolle

Telefoon:

info@mkbkredietcoach.nl

Over MKB-bedrijfscoach

MKB-bedrijfscoach helpt je jouw positie als accountant te versterken. Dat doen we door middel van consultancy, training en tools.

Volg ons via social media